|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
marcin79
|
Napisane: 8 sty 2010, o 16:16 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 22:49 Posty: 1357 Lokalizacja: Starless Aeon Pochwały: 1
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 12 sty 2010, o 15:43 |
|
 |
Moderator |
 |
|
W ruinę zamek popadł w XIX wieku, aczkolwiek na rycinie z 1820 roku prezentuje się w miarę dobrze:  Na początku XX wieku miał jeszcze dach, zachowanych było wiele szczegółów wyposażenia (między innymi polichromowane stropy kasetonowe, kominek i portale). W latach 60-tych XX wieku brama wjazdowa wyglądała już tak: Fot. M.KorneckiJak widać na zdjęciach Marcina na szczęście (chyba) od tego czasu sporo się zmieniło Rycina i fotografia pochodzą z "Zamki i dwory obronne ziemi krakowskiej" Mariana Korneckiego
|
|
 |
|
 |
RoboCop
|
Napisane: 15 sie 2010, o 19:32 |
|
Dołączył(a): 10 sie 2010, o 18:22 Posty: 553 Lokalizacja: Trójkąt Trzech Cesarzy
Imię: Robert
|
Aga napisał(a): Jak widać na zdjęciach Marcina na szczęście (chyba) od tego czasu sporo się zmieniło  Byłem pod zamkiem 3 albo 4 razy, za pierwszym razem po artykule w "Twoim Stylu", gdzie był wywiad z właścicielem, jakoś wcześniej nie zwracałem na niego szukając obiektów do wycieczek. I się nie zawiodłem, prezentuje się świetnie tak jak lubię żeby wyglądały zamki na Jurze, odbudowa według mnie idzie w dobrym kierunku,pod samym zamkiem okazały ośrodek harcerski, do tego wioska w której jest położony również jest ładnie położona, duże różnice wzniesień, kręte drogi, fajnie. Jeden raz próbowałem wejść do środka - niestety nie zostałem wpuszczony, z jakichś tam wydumanych powodów - zajęte wszystkie miejsca hotelowe, czy jakoś tak, dodam że pod zamkiem stały może ze 3 samochody  - mały zgrzyt, cóż może nie wyglądam na takiego co może wydać 4 paczki za nocleg. i pare zdjęć: http://www.zamek.com.pl/pl/galeria/foto ... polczesne/
|
|
 |
|
 |
szkieletek
|
Napisane: 6 mar 2012, o 00:43 |
|
Imię: Karolina
|
Jeśli to ma być idąca w dobrym kierunku "odbudowa" to ja jestem He-Man i całymi dniami jeżdżę na kocie, wywijając w lewo i w prawo tym cholernym, magicznym mieczem. A Posępny Czerep wybudowano z pustaków.
Dziki Gon to wymagający turyści. Nic dziwnego, że po początkowym szale uniesień z cyklu "jak ten zamek jest obronnie położony i trudny do zdobycia" wkrótce nastąpiła chwila martwej ciszy. Spojrzeliśmy po sobie ze zgrozą, pokazując palcami wykończenia murów. Nie powiem, co nas brało (dla dobra młodszych użytkowników Forum przyjmijmy, że był to "święty gniew"), gdyśmy podziwiali "bardzopóźnośredniowieczne" ściany, wykonane z ceglanych pustaków. O "utrzymanym w stylu epoki" pokryciu dachu oraz o "straszniepóźnogotyckich balkonikach" tylko napomknę.
Gdzie jest wojewódzki konserwator zabytków, haloooo!?
Nie podoba nam się traktowanie zabytków w taki sposób. Nie zgadzamy się na to. Z dziką (czytaj: dzikogonową) satysfakcją zagrozilibyśmy regularnym straszeniem na zamku w Korzkwi, ale w tym przypadku istnieją uzasadnione obawy, iż przyniosłoby to tylko zaszczyt założonemu tam hotelowi. No cóż - po wizycie w Korzkwi znacznie przychylniejszym okiem spojrzeliśmy na zamek w Bobolicach, chociaż nadal jesteśmy na "nie".
|
|
 |
|
 |
RoboCop
|
Napisane: 8 mar 2012, o 19:32 |
|
Dołączył(a): 10 sie 2010, o 18:22 Posty: 553 Lokalizacja: Trójkąt Trzech Cesarzy
|
Od kiedy tam jeżdżę (parę lat) straszą mnie te pustaki MAXy i betonowe wypusty na balkony. Zrobili z tego malowniczego, ładnie położonego zamku centrum konferencyjne dla korporacji
|
|
 |
|
 |
salomea82
|
Napisane: 14 mar 2012, o 18:06 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Joanna
|
Cytuj: Jeśli to ma być idąca w dobrym kierunku "odbudowa" to ja jestem He-Man i całymi dniami jeżdżę na kocie, wywijając w lewo i w prawo tym cholernym, magicznym mieczem. A Posępny Czerep wybudowano z pustaków. Zgadzam się z Wami, ohydne są te pustaki  Wcale się nie dziwie, że Was zamurowało na ich widok. Zawsze mnie denerwuje sytuacja gdy widzę jak jakiś właściciel, który podjął próbę odbudowy, bądź też rekonstrukcji obiektu jak tam kto woli, nie trzyma się zaleceń i używa nieodpowiednich do tego celu materiałów Cytuj: Gdzie jest wojewódzki konserwator zabytków, haloooo!? Z góry przepraszam za osobiste wynurzenia  , ale kiedyś zaliczyłam krótkie, ale za to bardzo burzliwe i pouczające doświadczenie jako asystentka konserwatora zabytków. Krótko ujmując napatrzałam i nasłuchałam się jak dla mnie na zbyt wiele. I nie wchodząc już bardziej w szczegóły i pomijając to, iż coś bardzo niedobrego dzieje się w urzędach konserwatorskich, to na swojej drodze spotkałam taką jedną Panią konserwator, która potrafiła przyjść na odbiór obiektu w towarzystwie przedstawicieli prawa. Ale to zawsze miało miejsce tylko w skrajnych przypadkach. Tyle słowem moich traumatycznych wspomnień  , a wracając do tematu przypomniałam sobie, że kiedyś trafiłam na artykuł na temat tego zamku. Oprócz dość szczegółowego opracowania rysu historycznego, znajduje się tam punkt, no właśnie… dotyczący planów odbudowy zamku. Polecam jeżeli ktoś oczywiście ma ochotę zagłębić się bardziej w to zagadnienie Link do artykułu: http://www.nid.pl/UserFiles/File/Publikacje/Ochrona%20Zabytk%C3%B3w/Ochrona%20Zabytk%C3%B3w%202003/3-4_2003-1.pdf
|
|
 |
|
 |
werkraft
|
Napisane: 6 sty 2013, o 11:33 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 26 gru 2012, o 20:28 Posty: 543 Lokalizacja: Warszawa
Imię: Jacek
|
w słoneczny dzień
Załączniki: |

DSC_0236.jpg [ 185.71 KiB | Przeglądane 3326 razy ]
|

DSC_0240.jpg [ 212.37 KiB | Przeglądane 3326 razy ]
|

DSC_0237.jpg [ 101.38 KiB | Przeglądane 3326 razy ]
|
_________________ Dwory i Pałace MazowszaFB https://www.facebook.com/mazowieckiedwory
|
|
 |
|
 |
Avelina
|
Napisane: 30 mar 2013, o 02:27 |
|
 |
Bratnia dusza |
Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 23:33 Posty: 400 Lokalizacja: Rybnik
Imię: Avelina
|
|
 |
|
 |
Avelina
|
Napisane: 30 mar 2013, o 02:28 |
|
 |
Bratnia dusza |
Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 23:33 Posty: 400 Lokalizacja: Rybnik
Imię: Avelina
|
|
 |
|
 |
RoboCop
|
Napisane: 30 mar 2013, o 22:21 |
|
|
Do tej pory nie widziałem wnętrz, jak dla mnie są świetne. Szkoda, że lata mijają a ta nowo dobudowana część z nowych cegieł kłuje w oczy - czemu oni tego nie zatynkują chociaż. Piszę o części zewnętrznej zamku.
|
|
 |
|
 |
marek.hebda
|
Napisane: 9 paź 2013, o 21:11 |
|
Imię: Marek
|
|
 |
|
 |
szkieletek
|
Napisane: 27 cze 2014, o 23:00 |
|
Imię: Karolina
|
|
 |
|
 |
mothyl
|
Napisane: 16 mar 2016, o 16:17 |
|
Dołączył(a): 27 gru 2013, o 20:46 Posty: 69 Lokalizacja: Podkarp./Lub.
Imię: Rafał
|
RoboCop napisał(a): Zrobili z tego malowniczego, ładnie położonego zamku centrum konferencyjne dla korporacji Hmm, no raczej ciężko utrzymać i wyposażyć tego typu obiekt czerpiąc dochody wyłącznie z ruchu turystycznego opartego tylko na biletach za zwiedzanie a już o jakiejkolwiek odbudowie to można zapomnieć. RoboCop napisał(a): Jeden raz próbowałem wejść do środka - niestety nie zostałem wpuszczony, z jakichś tam wydumanych powodów - zajęte wszystkie miejsca hotelowe, czy jakoś tak, dodam że pod zamkiem stały może ze 3 samochody  - mały zgrzyt, cóż może nie wyglądam na takiego co może wydać 4 paczki za nocleg. My byliśmy latem (o ile pamiętam 2010 rok) i nie było problemu z wejściem na dziedziniec – niestety obywały się przygotowania do wesela więc nie było opcji wejścia na sale. Pamiętam że samochodów też było niewiele więc może w Twoim przypadku podwodem odmowy wejścia były też przygotowania do jakiegoś eventu. Z tego co wiem nadal można zwiedzać bezpłatnie z tym że zdarzają się utrudnienia. Pełne informacje na temat zwiedzania podajemy w Atlasie na stronie obiektu: http://atlasrezydencji.pl/korzkiew-zamek-zaklikow
|
|
 |
|
 |
Gatoma
|
Napisane: 22 kwi 2018, o 08:01 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: Grażyna
|
|
 |
|
 |
Jaro.C
|
Napisane: 13 lut 2019, o 06:46 |
|
 |
Bratnia dusza |
Dołączył(a): 15 gru 2013, o 23:47 Posty: 509 Lokalizacja: Regenau
Imię: Jarek
|
|
 |
|
 |
kuba
|
Napisane: 25 maja 2020, o 18:24 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: kuba
|
|
 |
|
 |
Olo_Strzyz
|
Napisane: 27 wrz 2021, o 17:30 |
|
Imię: Marcin
|
|
 |
|
 |
kuba
|
Napisane: 22 maja 2022, o 11:35 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: kuba
|
Dodam jeszcze widok na zamek od strony parkingu w wiosennej scenerii.
Załączniki: |

20220324_130315.jpg [ 160.84 KiB | Przeglądane 282 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
Dodaj do:
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|