|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
le_szek
|
Napisane: 8 maja 2020, o 01:59 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40 Posty: 8307 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Castel Sant'Elmo - średniowieczna forteca położona na górującym nad portem i centrum Neapolu wzgórzu (obok dawnego klasztoru Certosa di San Martino). Nazwa pochodzi od mieszczącego się wcześniej w tym miejscu kościółka z X wieku - Sant'Erasmo, skrócone do "Sant'Ermo" i ostatecznie "Sant'Elmo". Pierwsze wzmianki o zamku pochodzą z 1275 roku, z okresu panowania Karola I Andegaweńskiego (budowniczego innego neapolitańskiego zamku, Castel Nuovo). Rozbudowano go w 1. połowie XIV wieku, w 1456 roku uległ poważnym zniszczeniom spowodowanym trzęsieniem ziemi - zniszczone zostały mury zewnętrzne i wieże. W połowie XVI wieku został przebudowany w twierdzę o kształcie wydłużonej, sześciokątnej gwiazdy. Od XVII wieku był wykorzystywany m.in. jako wojskowe więzienie (aż do 1952 roku), zaś aż do 1976 roku pozostawał obiektem wojskowym. W 1976 rozpoczął się siedmioletni remont, który m.in. przywrócił pierwotny wygląd twierdzy, usuwając narosłe przez lata dobudowy, po jego zakończeniu Castel Sant'Elmo stał się instytucją kultury. Więcej szczegółów można znaleźć w (niestety anglojęzycznej) wikipedii  Znaleziony w wikipedii obraz ukazujący szturm na zamek w czasie rewolucji neapolitańskiej (1799 rok)  Twierdzę w całości najlepiej widać z dołu (z miasta) lub z powietrza, będąc u jej podnóża lub w niej samej - lepiej podziwiać widoki dookoła  Widok z rogu Via Cesario Console i Piazza Del Plebiscito oraz z samego Piazza Del Plebiscito i pobliskiego parku Giardini del Molosiglio (podobnie jak i na obrazie powyżej - po lewej Castel Sant'Elmo, po prawej Certosa di San Martino)     Portal prowadzący do twierdzy z cesarskim orłem    Dach/taras/galeria widokowa? Nie wiem, jak to nazwać...     No i widoki  Certosa di San Martino, na drugim zdjęciu widać również Dworzec Morski, Castel Nuovo i Galerię Umberto I (centrum handlowe z końca XIX w, z przeszkloną kopułą bliżej prawej krawędzi zdjęcia) oraz Wezuwiusza   Dworzec Morski i Castel Nuovo  Na szczycie tego cypla jest Castel Dell'Ovo  Widok na Centro Storico, stację Napoli Centrale oraz na lewo od niej jedyny bodajże zespół wysokościowców w Neapolu Centro direzionale di Napoli
_________________ This life ain't worth livin'
Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
|
|
 |
|
 |
Tubylec
|
Napisane: 9 maja 2020, o 10:03 |
|
 |
Bratnia dusza |
Dołączył(a): 8 lut 2010, o 09:29 Posty: 470 Lokalizacja: Katowice
Imię: Piotr
|
Lepszy widok Wezuwiusza z powietrza. Niestety,zamek się nie załapał. Załącznik:
Wezuwiusz.jpg [ 90.45 KiB | Przeglądane 871 razy ]
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 9 maja 2020, o 11:51 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Ładnie  Ja jakoś nie miałem szczęścia do widoków przy lotach do Neapolu, a i jak byliśmy na Wezuwiuszu - chmury były takie, że krateru nie było widać...
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 22 sie 2021, o 13:09 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Dwa stare zdjęcia (z humus.livejournal.com). 
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 5 cze 2022, o 22:15 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 12:26 Posty: 8496 Lokalizacja: Warszawa
|
|
 |
|
 |
Dodaj do:
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|