|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Gregski
|
Napisane: 12 cze 2020, o 18:48 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 18 kwi 2020, o 19:39 Posty: 467 Lokalizacja: Na morzu lub na Kociewiu
Imię: Grzegorz
|
Nie do końca jestem przekonany w jakim dziale zamieścić ten temat. Do Archeologii nie pasuje bo według opisu dział dotyczy "Wykopaliska, gródki i grodziska czyli wszystko co ziemia kryje i świadczy o historii naszej cywilizacji". Tego akweduktu ziemia nie kryje i bynajmniej nie trzeba było go wykopywać. Dałem go więc do "Innych" Najpierw o genezie tej budowli. Otóż dawno, dawno temu pewna dziewczyna nosiła wodę z doliny do miasta. Nogi ją bolały, plecy drętwiały... i tak co dnia. W końcu westchnęła ze dałaby wszystko by nie musieć tego robić dzień po dniu. Zaszumiało, zahuczało i pojawił się czarnawy jegomość, który stwierdził, że jest w stanie jej pomóc. Na mały jej podpisik własną krwią on zbuduje akwedukt i wyrobi sie z tą robotą do wschodu słońca. Dziewczyna sie zgodziła. Jak tylko podpisała gościu zaczął śmigać z kamieniami i akwedukt rósł w oczach. Wtedy dziewczyna zrozumiała co zrobiła i zaczęła się gorąco modlić o zmiłowanie. Modliła się gorąco całą noc aż zaczęła płakać krwawymi łzami. Nad ranem Bóg się zlitował i sprawił, że słońce wstało o kilka minut wcześniej zastając diabła z ostatnim kamieniem jeszcze w rękach. I takim to sposobem w Segowii stoi akwedukt a dziewczyna uniknęła strasznego losu. Załącznik:
akwedukt 1.JPG [ 235.67 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 2.JPG [ 201.48 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 3.JPG [ 249.42 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 4.JPG [ 243.29 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 5.JPG [ 241.22 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 7.JPG [ 205.05 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 8.JPG [ 234.34 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 9.JPG [ 221.47 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 10.JPG [ 245.64 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 11.JPG [ 246.76 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 12.JPG [ 229.84 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 13.JPG [ 242.46 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 15.JPG [ 228.22 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 16.JPG [ 204.43 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 17.JPG [ 233.59 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 19.JPG [ 243.4 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 20.JPG [ 189.57 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 21.JPG [ 206.3 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Załącznik:
akwedukt 22.JPG [ 216.91 KiB | Przeglądane 751 razy ]
PS. Według innych niepotwierdzonych danych akwedukt zbudowano gdzieś pod koniec pierwszego wieku naszej ery. Jednak głosy uczonych są podzielone. Datują budowlę od Domicjana do Trajana (i z powrotem).
_________________ Życie panie, to interes do którego się dokłada.
Piotr Bukartyk
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 cze 2020, o 19:04 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40 Posty: 8314 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Powiem Ci, że sam miałem problem z akweduktem w Larnace - i też dałem go do Innych, ale on jest "trochę" młodszy  Ten IMHO powinien być w Archeo, bo tam trafiały jak do tej pory wszystkie obiekty starożytnej Grecji czy Rzymu, nawet, jeśli nie trzeba ich było odkopywać - jak na przykład Mauzoleum Hadriana (zamek Św. Anioła).
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
|
|
 |
|
 |
Dodaj do:
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|