Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Kopalnie » Kopalnie węgla kamiennego




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 403 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 25 lis 2013, o 18:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Na zamknięcie Kantego złożyło się kilka powodów. Jan Kanty prowadził eksploatacje pokładów 301 302 304. Następne prowadzono badania pod kątem udostępnienia niższych pokładów tj 406 o miąższości ok 3.5m (nawiercony w otworze badawczym koło Elektrowni Jaworzno III) oraz poniżej pokłady grupy 510. W tamtych rejonach planowano wydrążyć szyb a od strony Witolda dostać się tam upadową. Niższe pokłady okazały się metanowe, co jak wiadomo zmienia praktycznie całkowicie sposób zabezpieczania urządzeń elektrycznych co już dawało do myślenia czy jest to opłacalne. Dodatkowo nie było na tyle odważnych naukowców którzy by wydali pozytywną opinie co do bezpieczeństwa Elektrowni Jaworzno III przy takim udostępnieniu złoża. Niby nie było zagrożenia jeżeli chodzi o filary ochronne ale i tak każdy wolał dmuchać na zimne.

Już zdążyłem sie dowiedzieć że są pewne nieścisłości w tym co napisałem (przedstawiłem pierwszy sposób udostępnienia potem koncepcja przed upadkiem ewolułowała jak sam będę miał więcej szczegółów to je podam)


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 gru 2013, o 12:50 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2009, o 13:35
Posty: 279
Lokalizacja: Jaworzno
Były też plany pogłębienia szybów Witold, ale jeden z nich okazał się zbyt krzywy do jazdy na takie głębokości. Podobno też brakło pieniędzy na przekop do partii Brzezinka (albo Brzęczkowice- nigdy nie jestem pewien nazwy tych dzielnic).

_________________
Co nieco filmów z mojej eksploracji https://www.youtube.com/channel/UCg0G_U ... Za69EXVK2A


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 8 gru 2013, o 14:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Krzywy to był szyb centralny na Dąbrowie(wieża szybowa była stosunkowo duża biorąc pod uwagę głebokość jak dobrze kojarze poz.120). Dodatkowo pod centralnym Niwka scianę zazbroiła (co prawda jej nie wybrała).


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 8 gru 2013, o 15:59 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2009, o 13:35
Posty: 279
Lokalizacja: Jaworzno
Któryś z Witoldów też był krzywy i to ponoc uniemozliwiło jego zgłębienie. Centralny obsługiwał poz. -130 :)

_________________
Co nieco filmów z mojej eksploracji https://www.youtube.com/channel/UCg0G_U ... Za69EXVK2A


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 8 gru 2013, o 17:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Sorry za brak dokładności co do poziomów w danych szybach, ale wszystkie ciekawostki dotyczące Kantego mam z rozmów z moim Ojcem długoletnim pracownikiem. Co do krzywizny Witoldów to dopytam. Ja osobiście mam więcej wspólnego z Sobieskim.

Dziś tj. 11.12 rozmawiałem z Ojcem. Jedynym krzywym szybem był centralny. Teoretyczny problem pogłębienia któregoś z Witoldów wiązał się z przepisami dotyczącymi przewietrzania ze względu na występowanie metanu na niższych poziomach.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 15 gru 2013, o 14:28 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2009, o 13:35
Posty: 279
Lokalizacja: Jaworzno
Hm o krzywym Centralnym nie słyszałem, a także o metanie na niższych pokładach.

_________________
Co nieco filmów z mojej eksploracji https://www.youtube.com/channel/UCg0G_U ... Za69EXVK2A


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 17 gru 2013, o 21:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Co do krzywego centralnego mam potwierdzenie z drugiego źródła. Jest 100%


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 gru 2013, o 17:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Koło głównej bramy znajdował się budynek maszyny wyciągowej szybu Artur (na starych zdjęciach widać charakterystyczny mur pruski). Szyb zlikwidowano, ale maszyna stała do końca funkcjonowania zakładu, dobrze konserwowana i sprawna. Maszynę odkupili Niemcy (producenci) zabrali ją do muzeum. Szkoda tylko, że nikt z mieszkańców już jej nie zobaczy.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 gru 2013, o 17:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2011, o 10:56
Posty: 117
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Wojtek
Wiadomo coś więcej o tym przejęciu przez muzeum w niemczech? Może udałoby się dowiedzieć gdzie konkretnie stoi maszyna i zdobyć jej fotografie. I czy przypadkiem we wspomnianym budynku z maszyną wyciągową nie znajdowała się później rozdzielnia elektryczna?
W załączniku wstawiam jedyne zdjęcie jakie posiadam (lata 50-te).


Załączniki:
Komentarz: Stanowisko maszynisty szybu Artur
Artur_maszyna.jpg
Artur_maszyna.jpg [ 136.71 KiB | Przeglądane 1183 razy ]

_________________
Obrazek
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 gru 2013, o 18:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Jedyną informację jaką udało mi się jeszcze uzyskać to ze maszyna była sprzężona z dwoma agregatami pneumatycznymi, które obsługiwały miedzy innymi urządzenia Witolda II. Postaram się dowiedzieć coś więcej na temat producenta maszyny (tzn. Wszystko w rękach mojego Ojca).

Cytuj:
I czy przypadkiem we wspomnianym budynku z maszyną wyciągową nie znajdowała się później rozdzielnia elektryczna?


Rozdzielnia raczej nie. Możliwe, że mylisz z budynkiem Sekcji Pomiarowej która znajdowała się obok maszyny (w budynku sekcji pomiarowej byłem kilka razy)


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 28 sty 2014, o 16:14 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2009, o 13:35
Posty: 279
Lokalizacja: Jaworzno
Prawdopodobnie dekiel szybu Fryderyk. Jednak nie jestem tego pewien. Teren strasznie zarośnięty.


Załączniki:
009.JPG
009.JPG [ 217.26 KiB | Przeglądane 328 razy ]

_________________
Co nieco filmów z mojej eksploracji https://www.youtube.com/channel/UCg0G_U ... Za69EXVK2A


Ostatnio edytowano 15 sty 2017, o 13:38 przez joshua, łącznie edytowano 2 razy
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 4 lut 2014, o 21:35 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2012, o 11:35
Posty: 250
Lokalizacja: Sosnowiec Pogoń
Imię: Grzegorz
A zna ktoś ten schron :x
https://www.youtube.com/watch?v=67QFBqOxzjc

Znajduje się w miejscu jakiegoś wyburzonego budynku kopalnianego


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 4 lut 2014, o 23:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Obecnie juz nie ma chyba po nim śladu ze zdjęć na stronie podanej w twoim poście wynika, że znajdował się pod budynkiem cechowni.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 5 lut 2014, o 05:50 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2009, o 13:35
Posty: 279
Lokalizacja: Jaworzno
Pierwsza, zdecydowanie większa część filmu to schron znajdujący się pod cechownią. Obecnie nie ma śladu ani po budynku, ani po podziemiach. Buduje się tam hala sklepu. Drugi obiekt to skład MW w kamieniołomie Sodowa Góra cementownii szczakowskiej.

_________________
Co nieco filmów z mojej eksploracji https://www.youtube.com/channel/UCg0G_U ... Za69EXVK2A


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 5 lut 2014, o 20:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Szczerze mówiąc ciekawe czy istnieje jeszcze poziom 170. Zastanawiam się czy tworzenie takiego schronu miało sens. Zakładając atak Atomowy pewnie uległy by uszkodzeniu linie przesyłowe do zasilania wentylatorów a bez nich zbyt długo na dole raczej by się zbyt długo siedzieć nie dało. Sam też postaram się poszukać jakiejś odpowiedzi na moje pytania.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 lut 2014, o 06:22 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2009, o 13:35
Posty: 279
Lokalizacja: Jaworzno
Ze -170 odprowadza CZOK wodę na -270, do głównych pomp. Pewnie otamowali co się dało i raczej -170 nie istnieje poza kilkoma rurami. Jeśli chodzi o zasilanie, to rozdzielnia kopalniana miała kilka torów 6kV z GPZ Niedzieliska, ale wstrzymać dostawę energii w przypadku jakiejś wojny to raczej nie problem.

_________________
Co nieco filmów z mojej eksploracji https://www.youtube.com/channel/UCg0G_U ... Za69EXVK2A


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 lut 2014, o 17:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Zasilanie w ZG (Zakładach Górniczych) musi być powiedzmy zdublowane. Mimo to nawet porządna burza potrafi nieźle namieszać. Troszeczkę czasu potrzeba na powrotne uruchomienie wentylacji (zmiana linii zasilania ). Przepisy wyraźnie określają po jakim czasie trzeba zacząć ewakuować załogę. Dlatego umieszczenie schronu tak głęboko wydaje mi się nie logiczne. W końcu do zasilenia wentylatorów głównych potrzeba sporo energii i wydaje mi się że agregaty prądotwórcze raczej mogły by mieć problem.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 lut 2014, o 19:16 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2009, o 13:35
Posty: 279
Lokalizacja: Jaworzno
Tzn ja osobiście wiem o kilku liniach kablowych z Niedzielisk (w tym chyba dwie na Jęzor VI), drugia strona zasilania pewnie z GPZ Kościuszko idzie (lub teraz już nie).

PL_Sheep być może schron ten miał swoje własne wentylatory (przy zamknięciu pozostałych wyrobisk tego poziomu i pewnie -270) wtedy pewnie nie potrzeba tyle energii co na wentylatory główne, ale to tylko moje domysły :)

_________________
Co nieco filmów z mojej eksploracji https://www.youtube.com/channel/UCg0G_U ... Za69EXVK2A


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 9 lut 2014, o 16:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2013, o 16:05
Posty: 153
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Jarek
Ostatnio obok drogi przemysłowej jadąc w kierunku Katowic wypatrzyłem powstające zapadlisko.
Można powiedzieć że znajduje się ono vis a vis upadowych Jęzor IV i VI. Troszeczkę zaskoczyła mnie wychodnia pokładu (zazwyczaj pokłady widuje nieco głębiej :) ).

W jakim kierunku były drążone upadowe?
Z wielkości tego zapadliska wnioskował bym raczej zawalenie się wyrobiska i powstanie pustki, której efektem jest powstałe zapadlisko.

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie sytuacji żeby nie podsadzili przechodzących w sąsiedztwie drogi wyrobisk zwłaszcza na tak małej głębokości.


Załączniki:
Komentarz: Widok zapadliska z drogi.
20140208_123331a.jpg
20140208_123331a.jpg [ 223.12 KiB | Przeglądane 774 razy ]
Komentarz: zapadlisko z bliższa
20140208_123513a.jpg
20140208_123513a.jpg [ 235.54 KiB | Przeglądane 774 razy ]
Komentarz: wychodnia
20140208_123549a.jpg
20140208_123549a.jpg [ 202 KiB | Przeglądane 774 razy ]
Komentarz: wychodnia inne ujęcie
20140208_123653a.jpg
20140208_123653a.jpg [ 208.45 KiB | Przeglądane 774 razy ]
Komentarz: widok na drogę przemysłową
20140208_123707a.jpg
20140208_123707a.jpg [ 222.3 KiB | Przeglądane 774 razy ]
Komentarz: inne ujęcie zapadliska
20140208_123715a.jpg
20140208_123715a.jpg [ 251.11 KiB | Przeglądane 774 razy ]
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 9 lut 2014, o 20:24 
Offline

Dołączył(a): 21 gru 2009, o 19:34
Posty: 44
Lokalizacja: Jaworzno/Mysłowice
Imię: Piotrek
Ta dziura to raczej nie zapadlisko tylko efekt pracy człowieka, zresztą pewnie nie jednego ;) Nie wiem jak to wygląda teraz ale kiedyś dość często można było zobaczyć tam ludzi systematycznie pogłębiających tą dziurę a potem pakujących węgiel do worków i wywożących wózkami albo samochodem. Czasem zajeżdżał tam radiowóz albo leśniczy ale jak widać problem nielegalnego wydobywania kopalin nadal istnieje ;)


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 403 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 21  Następna strona

Strona główna forum » Eksploracja » Kopalnie » Kopalnie węgla kamiennego


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.284s | 17 Queries | GZIP : Off ]