|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
le_szek
|
Napisane: 17 lip 2009, o 00:28 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40 Posty: 7659 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Janów (pow. częstochowski, woj. śląskie)Cmentarz zaliczony niejako przy okazji i mocno pobieżnie - widząc jak jest zarośnięty (i mając w pamięci niedawne rodzinne zabawy z kleszczami) postanowiłem poprzestać na razie na zdjęciach z zewnątrz - bramy, tablicy i jednej macewy (bardzo ładnie widocznej z drogi). Na pewno tam wrócę - ale chyba dopiero wiosną, jak chaszcze będą przyklepane po zimie. Kirkutowa strona podaje, że cmentarz założono pod koniec XVIII wieku, chowani byli na nim również Żydzi z Częstochowy. Niewiele macew zachowało się do dziś (ogrodzenie powstało niedawno).  
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
_hipcia
|
Napisane: 21 mar 2010, o 22:54 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 21:46 Posty: 4451 Lokalizacja: Rybnik Pochwały: 1
Imię: Małgosia
|
|
 |
|
 |
Rivke
|
Napisane: 25 wrz 2011, o 15:06 |
|
Imię: Kasia
|
Dziś moja spojrzenie na kirkut w Janowie. Rzeczywiście teren jest bardzo zarośnięty, już drugą godzinę obieram getry z jakichś ziarenek śmiesznych Na kirkucie w Janowie chowano również Żydów z Częstochowy (1799 rok), najstarsza macewa pochodzi podobno z 1791. Po roku 1900 zdecydowaną większość mieszkańców stanowili Żydzi. Zaraz za bramą nie widać ani jednej macewy, teren jest duży, więc trzeba trochę poszukać. Prawie mi umknęły te pod murem. Tak wygląda to na pierwszy rzut oka:  Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.usTajemniczość tego miejsca oddaje chyba najbardziej to zdjęcie:  Uploaded with ImageShack.usW Janowie oprócz kirkutu mamy jeszcze jedną pamiątkę po Żydach - mianowicie budynek karczmy:  Uploaded with ImageShack.us
_________________ Błyszczy tu księżyc jeden, chłodny, blady, obcy, Już za miastem na szosie, gdy noc się rozpala, Krewni moi żydowscy, poetyczni chłopcy, Nie odnajdą dwu złotych księżyców Chagala.
A. Słonimski
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|