Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Koleje i wszystko co z nimi związane » Koleje - Śląskie




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rybnik - Rymer
 Post Napisane: 21 lut 2013, o 21:32 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 19:40
Posty: 1385
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Przystanek kolejowy znajdujący się na trasie Chałupki - Rybnik Towarowy. Znajduje się obok terenu byłej kopalni "Rymer" w Rybniku Niedobczycach (jest to jedna ze trzech stacji w tej dzielnicy). Przez stację przebiegają trzy tory, a bocznicy jak widać już nie ma :( Dwa tory są zelektryfikowane i są przeznaczone dla ruchu towarowego i osobowego, a jeden tylko dra ruchu towarowego, nie jest zelektryfikowany, przed przystankiem Radlin Obszary odchodzi na bocznicę przy KWK "Marcel". Tor ten jest oddzielony od peronów na pomocą siatki.
Stacja posiada dwa jedno krawędziowe perony, obydwa posiadają wiatę, 1 ma taką typową jak na przystankach autobusowych i wygląda jakby był odnowiony, a 2 to typowy peron lat 60-tych XX w.
Istnieje również przejście nadziemne, ale jest zamknięte, a także z peronu 1 prowadzi pochylnia na chodnik. Nie ma tam ani ławek, ani zegarów, ani tablicy z nazwą stacji jest kilka megafonów, ale nie działają, jednak są trzy aktualne rozkłady jazdy i tablica informacyjna.

Kursują tam pociągi Kolei Śląskich złożone ze składów (pożyczonych z Czech lub najgorszych wagonów PKP Intercity) do Rybnika, Katowic, Wodzisławia Śl, Pszczyny i Czechowic-Dziedzic.

Tak to wyglądało w lutym 2013 roku:

Peron 2:

Obrazek

Obrazek

Peron 1:

Obrazek

Obrazek

Kładka nad torami - łączy perony i teren budynku stacyjnego, a ten znajdował się za torem na KWK "Marcel", więc kładka ma trzy zejścia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozkład jazdy:

Obrazek

Dziwny widok - dwa te same rozkłady na jednym słupku:

Obrazek

Tablica z informacjami:

Obrazek

Wyjście na miasto - do centrum trochę daleko jest :p

Obrazek

Obrazek

Pochylnia prowadząca na chodnik:

Obrazek

Obrazek

Może ktoś pamięta - w tym miejscu stał oszklony budynek stacyjny ??

Obrazek

Lampy wyglądają na nowe:

Obrazek

Megafon:

Obrazek

Jeden z nielicznych posterunków dróżniczych na tej linii:

Obrazek

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Ostatnio edytowano 9 mar 2013, o 22:15 przez neptun505z, łącznie edytowano 1 raz

Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 23 lut 2013, o 23:38 
Offline

Dołączył(a): 19 mar 2011, o 19:12
Posty: 33
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Artur
Po pierwsze nie jest to stacja tylko przystanek osobowy. Tutaj trzeba się zapoznać z definicją stacji. Peron I był remontowany 2-3 lata temu przy okazji remontu torowiska. Peron II zaś został tylko odchwaszczony, jego konstrukcja to lata 70-80, myślę, że przeszedł remont przy okazji elektryfikacji, więc jestem bardziej za latami 80-tymi. Bocznica do KWK Rymer odchodziła od stacji Rybnik Towarowy, nie od tego przystanku. Budynek dworca, pochodzący z lat 70-80 (wybudowany na miejscu starego) stał długo pusty, jedynie urzędował w środku dróżnik. PLK się jednak to nie opłacało i wybudowało obok kontener. Dworzec został w tamtym roku zburzony. Przesyłam zdjęcie dworca z 2008 roku, które wykonałem z pociągu: http://bazakolejowa.pl/foto/1005/1212354777-146.jpg . Pozdrawiam.


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 1 mar 2013, o 22:43 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 19:40
Posty: 1385
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Stacja - tak to nazwałem , ponieważ to coś znajduje się obok kopalni, która miała bocznicę. Jeśli jest to przystanek - poprawiam dane w poście.

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 2 mar 2013, o 00:20 
Offline

Dołączył(a): 19 mar 2011, o 19:12
Posty: 33
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Artur
Przystanek Rybnik Rymer to jedno, a nieistniejąca stacja przykopalniana to drugie. Jedno z drugim nie kolidowało i nie miało nic współnego. Do stacji kopalnianej, linia prowadziła ze stacji Rybnik Towarowy, szła nad linią 158 i wchodziła na teren KWK Rymer. Była tam od strony Rybnika Towarowego nastawnia "Kry". Zaś przystanek osobowy Rybnik Rymer leży między stacją Rybnik Towarowy a posterunkiem odgałęźnym Radlin Obszary. Nie ma przy nim żadnego rozjazdu, żadnej możliwości oblotu składu, tak więc jest zwykłym przystankiem osobowym a nie stacją. Pozdrawiam.


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 9 mar 2013, o 22:16 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 19:40
Posty: 1385
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Jeśli tak mówisz to poprawiam treść wątku :)

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 27 cze 2013, o 09:01 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 19:40
Posty: 1385
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Gdzieś tak ok 16.06.2013 r. została rozebrana kładka nad torami :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strona główna forum » Eksploracja » Koleje i wszystko co z nimi związane » Koleje - Śląskie


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.166s | 14 Queries | GZIP : Off ]