Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Koleje i wszystko co z nimi związane » Koleje - Śląskie




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 5 lut 2012, o 18:56 
Offline

Dołączył(a): 24 lis 2009, o 10:56
Posty: 570
Lokalizacja: Jaworzno, Zabrze
Imię: Łukasz
Stacja Jaworzno Byczyna była jedną ze stacji na dawnej linii kolejowej nr 126 - Jaworzno Szczakowa - Bolęcin. Linia ta powstała w 1900 roku natomiast odcinek Jaworzno Szczakowa - Chrzanów został zlikwidowany i rozebrany w 1981 roku. Przy stacji w Byczynie znajdowało się kilka torów do manewrowania i jeden główny po którym odbywał się właśnie ruch osobowy a także jeden peron jednokrawędziowy. Zachował się także budynek stacyjny, który został zaadaptowany na budynek mieszkalny.

W pobliżu stacji można zobaczyć jeszcze podkłady kolejowe, które pozostały jeszcze po rozbiórce linii kolejowej.

Także w pobliżu stacji przy dawnym przejeździe kolejowym można zobaczyć jeszcze przepusty którymi pod ulicą szły linki do zwrotnic.

a także fragmenty samych linek przysypanych ziemią.


Ostatnio edytowano 2 maja 2016, o 19:23 przez le_szek, łącznie edytowano 1 raz
Wycięte niedziałające zdjęcia


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 5 lut 2012, o 21:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2011, o 10:56
Posty: 116
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Wojtek
Te "linki" to pędnie :)
Wybaczcie ten OT.

_________________
Obrazek


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 5 lut 2012, o 23:23 
Offline

Dołączył(a): 24 lis 2009, o 10:56
Posty: 570
Lokalizacja: Jaworzno, Zabrze
Imię: Łukasz
Zastanawiam się tylko czy te pędnie były do zwrotnic czy może do semaforów kształtowych.


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 6 lut 2012, o 10:16 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 30 maja 2009, o 14:34
Posty: 207
Stawiam na semafory. To mała stacja, bez rozjazdów, więc IMO bez zwrotnic.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 lut 2012, o 19:09 
Offline

Dołączył(a): 24 lis 2009, o 10:56
Posty: 570
Lokalizacja: Jaworzno, Zabrze
Imię: Łukasz
Stacyjka może mała ale oprócz głównego toru po którym odbywał się ruch pasażerski były jeszcze dodatkowe tory do manewrowania więc zwrotnice były.


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 6 lut 2012, o 21:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2011, o 10:56
Posty: 116
Lokalizacja: Jaworzno
Imię: Wojtek
Tory dodatkowe były, stacja obsługiwała GS w Byczynie oraz stację transformatorową gdzie dowożono olej koleją (to była bocznica szlakowa).

_________________
Obrazek


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 lut 2012, o 09:56 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 30 maja 2009, o 14:34
Posty: 207
kulejorz napisał(a):
Tory dodatkowe były, stacja obsługiwała GS w Byczynie oraz stację transformatorową gdzie dowożono olej koleją (to była bocznica szlakowa).

Ok. W takim razie przyznaję rację.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 lut 2012, o 15:48 
Offline

Dołączył(a): 24 lis 2009, o 10:56
Posty: 570
Lokalizacja: Jaworzno, Zabrze
Imię: Łukasz
Co do tych pędni to chyba faktycznie były one od zwrotnic gdyż jak się dowiedziałem w Byczynie nie było semaforów kształtowych. Z tego co wiem na chwilę obecną to na pewno kształtówki były tylko na głównej stacji Jaworzno.


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strona główna forum » Eksploracja » Koleje i wszystko co z nimi związane » Koleje - Śląskie


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.273s | 16 Queries | GZIP : Off ]